Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vätskebrist – Tecken och symptom

Vår kropp består till större delen av vatten och det betyder att vi ständigt måste fylla på med vätska. Om du är sjuk, tränar för mycket eller lever på varma breddgrader kan du lättare drabbas av uttorkning eller vätskebrist. Här kan du läsa mer om symptom på vätskebrist och tecken i ett tidigt skede som gör att du kan mota besvären direkt.



Om du svettas mycket måste du tillföra kroppen extra mycket vätska. En del personer har svårt att få i sig vatten regelbundet och dricker endast när de är riktigt törstiga. Detta kan leda till negativa konsekvenser, så se till att du alltid har tillgång till vatten eller vätskeersättning om du vet att kroppen kommer svettas mycket.

Tecken på vätskebrist

Vätskebrist kan påvisa flera olika tecken och symptom – vissa är lätta att känna igen, andra lite knepigare.

  • Du blir törstig
  • Du får huvudvärk
  • Munnen är torr
  • Du har magproblem som förstoppning eller matsmältningsproblem
  • Du har humörsvängningar
  • Du känner dig yr
  • Urinen är mörk

Vissa eller alla av dessa symptom på vätskebrist behöver naturligtvis inte innebära vätskebrist men om du misstänker att du kan ha det bör du börja dricka vatten och ta vätskeersättning omedelbart. En kraftig vätskebrist kan nämligen leda till förlorandet av medvetandet eller att du blir kraftigt yr och illamående. Din puls går upp ordentligt och du känner dig sjuk och svimfärdig. 

Det är även viktigt att ta hänsyn till att barn med vätskebrist och äldre med vätskebrist påvisar olika tecken och symtomer. Läs därför på om hur du kan de olika orsakerna till vätskebrist och hur du enklast kan förebygga det. 

Vätskebrist vid hård träning

Du som tränar hårt och framför allt i värme, ligger i riskzonen vad gäller att drabbas av uttorkning. Många som löptränar drabbas oftast av vätskebrist. När du svettas mycket kommer din kropp inte bara förlora mycket vätska som den behöver få tillbaka – den kommer även lida brist på mineraler som du svettas ut. Satsa på att alltid ha vätskeersättning hemma och att ta med dig rikligt med vatten till gymmet eller träningspasset som du tar klunkar av då och då.

Ett intensivt pass kan leda till kraftiga nedgångar av ämnen som till exempel kalium och magnesium. Detta kan sedan ge dig muskelkramper och jobbig huvudvärk som du inte verkar få bukt med.

Sjukdom kan leda till vätskebrist

Om du har eller har haft magsjuka och kräkts eller haft diarré, är det väldigt troligt att din kropp lider brist på vatten. Då är det också viktigt att få tillbaka alla de vitaminer, mineraler och salter som gått förlorade. Var noga med att dricka ordentligt vid sjukdom, även om det känns svårt och du inte är törstig alls. Tänk på att även andra sjukdomar kan orsaka vätskebrist, såsom diabetes.

Vätskeersättning
Vätskeersättning som innehåller alla mineraler och salter finns hos oss på Proteinbolaget i form av brustabletter, pulver och sportdrycker. Du hittar även vätskeersättning för vuxna och vätskeersättning för barn hos oss. Ett tips är att köpa hem ett lager om du tränar mycket, vistas i värme eller av någon annan anledning riskerar att bli uttorkad snabbare.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: XDKVDN (motverkar spam)
Mer från Träning & hälsa
Hur du springer snabbare - PT-Hedda ger sina bästa tips

Hur du springer snabbare - PT-Hedda ger sina bästa tips

2024-05-27
Att springa snabbare handlar inte bara om att öka tempot utan även om att träna smart, bygga styrka och förbättra sin löpteknik för att öka hastigheten och minska risken för skador. Här delar PT-Hedda med sig av sina bästa tips för att få dig att springa snabbare och starkare.
Läs mer
Så anpassar du din träning för kvinnokroppens livscykler - Experttips från PT-Hedda

Så anpassar du din träning för kvinnokroppens livscykler - Experttips från PT-Hedda

2024-05-27
Att träna under och efter graviditet samt träning kopplat till menscykeln och besvär som PMS kan vara utmanande. Du kanske känner igen dig i att du inte kan genomföra samma övningar eller att prestationen sviktar. I denna artikel guidar PT-Hedda dig genom de olika stadierna av kvinnans livscykel, med tips på hur du bäst anpassar din träning under varje fas.
Läs mer
Hur du väljer rätt multivitamin

Hur du väljer rätt multivitamin

2024-04-10
I dagens hektiska samhälle kan det vara utmanande att hålla sig hälsosam med rätt näring. Premissen för multivitamin är enkel. Det är ett kosttillskott som kombinerar all den extra näring du behöver i en enda, praktisk daglig dos. Så - varför är det så svårt att välja rätt? Här guidar vi dig igenom djungeln av multivitamintillskott och förklarar mer om dess roll.
Läs mer
PWO - Allt du behöver veta för att maximera din träning

PWO - Allt du behöver veta för att maximera din träning

2024-01-24
Oavsett om du funderar på att ta PWO - eller är lite mer erfaren - hittar du här allt du behöver veta om PWO. Överträffar dessa koffeinberikade tillskott verkligen en kopp kaffe, eller är de bara en marknadsföringsgimmick? Hur fungerar de, och är de säkra? Vi svarar på dessa frågor och mer.
Läs mer
Kasein eller vassle - Vilket protein är det bästa (och vad är skillnaderna)?

Kasein eller vassle - Vilket protein är det bästa (och vad är skillnaderna)?

2024-01-18
Letar du efter det ultimata svaret på "kasein eller vassle?" när det gäller ditt proteinval? Vi förstår förvirringen - båda dessa mjölkproteiner har sina unika fördelar, vilket gör valet ännu svårare. I denna guide kastar vi oss in i den stora debatten: kasein och vassle. Vi bryter ner det på ett enkelt och lättförståeligt sätt, vilket låter dig fokusera på det som verkligen betyder mest - att hitta den bästa versionen för din träningsresa!
Läs mer