Lecitin är en naturligt förekommande substans som spelar en viktig roll i kroppens celler. Det består främst av fettsyror och fungerar som en emulgeringsmedel, vilket betyder att det hjälper till att binda ihop fett och vatten. Lecitin är kanske mest känt för sin förmåga att stödja en hälsosam hjärtfunktion och främja en balanserad kolesterolnivå, men det har även en rad andra hälsofördelar.
Läs merLecitin - För bättre hjärthälsa, hjärnfunktion och matsmältning
Vad är lecitin bra för?
Lecitin är viktigt för hjärnans funktion och nervsystemets hälsa. Det innehåller fosfolipider, särskilt fosfatidylkolin, som kroppen omvandlar till kolin – ett ämne som bidrar till att upprätthålla cellernas integritet och främjar minnesförmågan. Lecitin kan även vara till hjälp för matsmältningssystemet genom att underlätta nedbrytningen av fett och stötta levern i att bearbeta fett effektivt.
Naturliga källor till lecitin inkluderar äggula, soja, solrosfrön, lever och jordnötter. Det finns även i mindre mängder i livsmedel som fisk och olika mejeriprodukter. För den som vill säkerställa att de får i sig tillräckligt med lecitin finns även kosttillskott som ett alternativ.