20 livsmedel rika på C-vitamin

Livsmedel rik på vitamin C - en nyckelvitamin för din hälsa - inkluderar citrusfrukter, vissa typer av körsbär och paprika, samt färsk persilja.
Så får du i dig C-vitamin
C-vitamin får man i sig enklast genom kosten eller med hjälp av kosttillskott. Det är viktigt för hälsan hos vårt immunsystem, bindväv, hjärta och blodkärl samt för många andra viktiga funktioner i vår kropp.
Även om citrusfrukter kanske är de mest välkända källorna till C-vitamin, är ett brett utbud av andra frukter och grönsaker rika på denna vitamin. Vissa kan till och med innehålla mer C-vitamin än citrusfrukter.
Att äta några av de föreslagna livsmedlen (vi går snart igenom dem) varje dag bör täcka ditt behov av denna viktiga vitamin.
En kost rik på C-vitamin är ett avgörande steg mot positiva hälsofördelar och förebyggande av sjukdomar.
Läs också: “Vad är C-vitamin och vad är det bra för?”
Kosttillskott som innehåller C-vitamin
- Vitamin C-tillskott: Det mest direkta sättet att få i sig extra C-vitamin är genom vitamin C-tillskott. Dessa kan vara i form av tabletter, kapslar, eller pulver.
- Multivitamintillskott: Många multivitamintillskott innehåller vitamin C bland andra vitaminer och mineraler.
- C-vitaminbrustabletter: För dem som föredrar en annorlunda form av intag kan C-vitaminbrustabletter vara ett alternativ. De löses upp i vatten och skapar en brustablett med C-vitamin.
- Kombinationstillskott: Vissa kosttillskott kombinerar vitamin C med andra näringsämnen och antioxidanter för att ge ett brett spektrum av hälsofördelar.
När du tar kosttillskott med vitamin C, så bör du alltid följa instruktionerna som följer med produkterna.
Vitamin C intaget varierar från människa till människa, vissa kan behöva ta mer av tillskottet än andra.
Hur mycket C-vitamin ska jag få i mig?
Ålder | Man | Kvinna | Gravid | Amning |
0–6 månader | 40 mg* | 40 mg* | ||
7–12 månader | 50 mg* | 50 mg* | ||
1–3 år | 15 mg | 15 mg | ||
4–8 år | 25 mg | 25 mg | ||
9–13 år | 45 mg | 45 mg | ||
14–18 år | 75 mg | 65 mg | 80 mg | 115 mg |
19+ år | 90 mg | 75 mg | 85 mg | 120 mg |
Rökare | 35 mg/dag mer än icke-rökare |
Nu till det vi alla väntat på - vilka livsmedel innehåller mest vitamin C?
Lista på 20 livsmedel som innehåller C-vitamin
Frukter och grönsaker är de bästa källorna till denna vitamin. Spana in listan nedan för över tjugo livsmedel rika på vitamin C och deras ungefärliga mängd koncentration per 100 gram:
- Kakadu-plommon: 2 907 mg
- Guava: Cirka 228 mg
- Persilja: Cirka 133 mg
- Röd paprika: Cirka 128 mg
- Kiwi: Cirka 92 mg
- Broccoli: Cirka 89 mg
- Grön paprika: Cirka 80 mg
- Jordgubbar: Cirka 59 mg
- Brysselkål: Cirka 58 mg
- Citron: Cirka 53 mg
- Apelsin: Cirka 53 mg
- Blomkål: Cirka 48 mg
- Ananas: Cirka 47 mg
- Kål: Cirka 36 mg
- Cantaloupemelon: Cirka 36 mg
- Mango: Cirka 36 mg
- Grapefrukt: Cirka 31 mg
- Vita potatisar: Cirka 19 mg
- Tomater: Cirka 14 mg
- Vattenmelon: Cirka 8 mg
Observera att dessa värden är ungefärliga och kan variera beroende på faktorer som odlingsförhållanden och sort.