Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Så bulkar du rätt - kostschema och mat

Att bulka innebär att du kort och gott äter upp dig för att sedan bygga muskler. Det är alltså meningen att du ska få i dig fler kalorier än vad du gör av med, men detta utan att bli fet. Det är således viktigt att bulka på rätt sätt eftersom en viktuppgång annars kan ge dig nackdelar.



När du ökar i vikt ökar också din muskelmassa men med tiden som du går upp sjunker den också långsamt. Att bulka ska alltså ske under en tidsbegränsad period eftersom du som man också kan drabbas av nedåtgående testosteronnivå, höga insulinnivåer och bygger upp fler fettceller som sedan inte försvinner trots att du deffar. Det är med detta sagt inte alls farligt att bulka men träning bör alltid ingå under tiden och du ska som sagt inte bulka för länge innan du börjar deffa.

Schema för att bulka

Under tiden du bulkar är det samtidigt viktigt att du tränar och då framför allt styrketränar. Hur du vill lägga upp din träning och kostintag är din ensak men om du vill ha tips på ett bra schema under bulkningsperioden, kan detta se ut ungefär såhär:

  • 4 ggr styrketräning/vecka
  • 1 löprunda per vecka

Eftersom du får i dig mer energi när du bulkar bör du anpassa detta till ett mer fullspäckat träningsschema. Om du dessutom redan styrketränar effektivt sedan en tid bygger det på förutsättningarna att lyckas ännu mer.

När du bulkar bör du även göra upp ett kostschema där du också tar upp kosttillskott som gainers eller proteinpulver med olika proteintillskott. Dessa kan hjälpa till att öka vikt och muskelmassa. Du bör även ta en dos EAA eller BCAA, det vill säga aminosyror, varje dag.

Bulka mat

Kost som är bra under tiden du bulkar är mycket pasta och kolhydrater som ris och potatis samt mycket protein i form av kött, fisk, ägg och baljväxter. Tänk på att ett högt proteininnehåll efter träning hjälper musklerna att återhämta sig och bygga upp sig, vilket är målet.

Du ska alltid äta nyttigt trots att du bulkar. Dock finns det ett begrepp som heter grisbulka vilket betyder att du inte bryr dig så mycket om vad du stoppar i dig under perioden. Detta är inte att rekommendera eftersom näringsinnehållet är rent ut sagt dåligt med socker, fett och färgämnen.

Hur länge ska man bulka?

Perioden under vilken man ska bulka kan variera men i snitt brukar man göra det under några veckor. De flesta brukar tala om att först bulka och sedan deffa. Att deffa innebär att du istället bränner fett utan att förlora muskelmassan. Därför brukar många män som känner sig lite taniga först bulka och sedan deffa under en tid.

Om du hellre vill lägga vikt vid hur din kroppsvikt ser ut i förhållande till din muskelmassa kan du göra det. Då behöver du inte direkt bekymra dig om ett specifikt tidsschema utan istället kolla upp din kroppsfettnivå med jämna mellanrum.

OBS! En grundregel är att du som är man inte ska överstiga en kroppsfettnivå på 17% medan du som är kvinna inte får ha mer än 25% fett. Då är det dags att deffa. Har du istället mindre än 10% kroppsfett som man eller 18% som kvinna, bör du börja bulka.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
1 Kommentar
#1
mikel
Hur ska man fördela sina macros vid bulk, tex 50 % kolhydrater , 30% protein och 20% fett ?
Den 02 mars 2023
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: kx7Z6T (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

2025-04-01
Kalium (även kallat potassium) är en essentiell mineral och elektrolyt som spelar en avgörande roll för kroppens funktioner. Kalium hjälper till att reglera blodtrycket, balansen mellan vätskor i kroppen och musklernas funktion. För personer som tränar regelbundet eller lever en aktiv livsstil, är kalium särskilt viktigt för att bibehålla optimal prestation och återhämtning. I den här artikeln går vi igenom vad kalium är, dess funktioner i kroppen, vilka fördelar det har och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt.
Läs mer
Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

2025-03-17
Taurin är en aminosyra som ofta förknippas med energi och prestation. Den finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll i flera fysiologiska processer, inklusive hjärthälsa, muskelfunktion och nervsystemets balans. Men vad är egentligen taurin, var kommer det ifrån, och är det något du bör inkludera i din kost eller som tillskott? Här går vi igenom allt du behöver veta om taurin.
Läs mer
Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

2025-03-17
Glycin är en icke-essentiell aminosyra som spelar en avgörande roll i kroppens funktioner, från proteinsyntes till nervsystemets hälsa. Trots att kroppen kan producera glycin själv, kan ett tillskott av denna aminosyra ge en rad hälsofördelar, särskilt för sömn, återhämtning och kognitiv funktion.I den här guiden går vi igenom vad glycin är, dess fördelar, eventuella biverkningar och hur du kan använda det som kosttillskott.
Läs mer
Vad är Glutamin och vad är det bra för?

Vad är Glutamin och vad är det bra för?

2025-03-10
Glutamin, eller L-Glutamin, är en av de mest omtalade aminosyrorna inom träning och hälsa. Många använder L-glutamin för återhämtning, immunförsvar och maghälsa – men vad är egentligen glutamin, vilka fördelar finns och finns det några biverkningar? Här går vi igenom allt du behöver veta om glutamin och hur det kan påverka din kropp.
Läs mer
Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

2025-03-04
Aminosyror är livsviktiga för kroppen och spelar en central roll i allt från muskeltillväxt till energiomsättning och immunsystemets funktion. Men vad är aminosyror egentligen? Hur många finns det, och varför är vissa essentiella? I den här guiden får du en komplett genomgång av aminosyror, deras funktioner och hur du kan säkerställa ett optimalt intag genom kost och tillskott.
Läs mer