Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

LCHF? Vad betyder det?



Vad är egentligen LCHF? Ni är säkert många som hört talas om begreppet. Bokstäverna syftar till en diet-metod för att lättare gå ner i vikt men även för att förbättra sina matvanor på det stora hela. LCHF står för Low Carb High Fat och innebär helt enkelt att du drar ner på kolhydrater och äter lite mer av de bra och naturliga fetterna. Bort med socker och godis, stärkelse, pasta, inta istället mer av smör, naturliga oljor och protein. LCHF kan verka som ett helt företag att lära sig men här på Proteinbolaget ska vi ge dig en liten guide.

Njutmetoden – vad händer i kroppen?

LCHF har också kommit att kallas “njutmetoden” eftersom maten som ingår i dieten är god, mättande och ger samtidigt viktnedgång. Därför är det också en bra metod för nybörjare och för människor som behöver ta mer kontroll över sin blodsockernivå.

Här följer en sammanfattning på fördelar av LCHF-metoden:
  1. Bättre hälsovärden överlag
  2. Viktnedgång
  3. Förebygger diabetes
  4. Tar bort sötsuget
  5. Minskar risken för hjärt/kärlsjukdomar

Finns det en negativ påverkan?

Överlag har LCHF visat ha mycket positiva aspekter på hälsan men i vissa fall bör du vara uppmärksam på att det kanske inte är helt rätt metod för dig – alternativt du måste börja i försiktigare skala.

  • Om du medicinerar mot hjärt/kärlsjukdomar eller högt blodtryck bör du starta långsammare eller kanske äta efter en annan metod.

  • Om du är gravid eller ammar bör du rådfråga din läkare först. Man kan gå på LCHF-diet men det kan dock uppkomma problem som får dig att må sämre.

  • Olika sjukdomstillstånd eller värden i kroppen kan ge mindre positiv påföljd, så kolla alltid med din läkare först om du äter medicin eller har en viss sjukdom.

  • Ibland kan vissa ärftliga faktorer spela in. Vissa är helt enkelt känsligare för olika sorts kost medan andra kan äta i stort sett vad som helst utan att påverkas.

Vad får man äta?

Som tidigare nämnt finns det saker du ska undvika och sålla bort i en LCHF-diet – och andra du ska äta mer av. Bra fetter som både finns i smör och olivolja är bra, men även där omega 3 finns, såsom avokado, fet fisk och nötter. Proteinrik kost som kött, fisk och ägg är bra, likaså ovanjordgrönsaker.

OBS! Det är viktigt att äta när du är hungrig och sluta när du är mätt. Överät inte av det ena och låt inte heller kroppen gå hungrig. Då finns även risk för att du slarvar.

Vad ska man undvika?

Ät mycket lite av kolhydrater – inte mer än 5 gram kolhydrater/100 gram per livsmedel. En strikt LCHF-diet förespråkar dock mindre än 20 gram kolhydrater per dag. Lägg också av med allehanda lightprodukter och livsmedel med nyckelhålsmärkning.



Filtrera på LCHF hos Proteinbolaget

Hos oss på Proteinbolaget hjälper vi gärna till när du står i startskottet för att påbörja din LCHF-diet, eller när du har hållit på ett tag. Du kan enkelt klicka på våra olika produkter och filtrera på “LCHF” och på så sätt fylla din varukorg med allehanda godbitar som gynnar din hälsa och passar dieten.

I övrigt finns massor av bra recept att googla på nätet – recept som passar en LCHF:are som handen i handsken.

Läs också: "Kolhydrater - Bra för träning och återhämtning"
Läs också: "Långsamma kolhydrater och snabba kolhydrater - Vi reder ut skillnaderna!"

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: HDECLX (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

2025-03-17
Taurin är en aminosyra som ofta förknippas med energi och prestation. Den finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll i flera fysiologiska processer, inklusive hjärthälsa, muskelfunktion och nervsystemets balans. Men vad är egentligen taurin, var kommer det ifrån, och är det något du bör inkludera i din kost eller som tillskott? Här går vi igenom allt du behöver veta om taurin.
Läs mer
Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

2025-03-17
Glycin är en icke-essentiell aminosyra som spelar en avgörande roll i kroppens funktioner, från proteinsyntes till nervsystemets hälsa. Trots att kroppen kan producera glycin själv, kan ett tillskott av denna aminosyra ge en rad hälsofördelar, särskilt för sömn, återhämtning och kognitiv funktion.I den här guiden går vi igenom vad glycin är, dess fördelar, eventuella biverkningar och hur du kan använda det som kosttillskott.
Läs mer
Vad är Glutamin och vad är det bra för?

Vad är Glutamin och vad är det bra för?

2025-03-10
Glutamin, eller L-Glutamin, är en av de mest omtalade aminosyrorna inom träning och hälsa. Många använder L-glutamin för återhämtning, immunförsvar och maghälsa – men vad är egentligen glutamin, vilka fördelar finns och finns det några biverkningar? Här går vi igenom allt du behöver veta om glutamin och hur det kan påverka din kropp.
Läs mer
Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

2025-03-04
Aminosyror är livsviktiga för kroppen och spelar en central roll i allt från muskeltillväxt till energiomsättning och immunsystemets funktion. Men vad är aminosyror egentligen? Hur många finns det, och varför är vissa essentiella? I den här guiden får du en komplett genomgång av aminosyror, deras funktioner och hur du kan säkerställa ett optimalt intag genom kost och tillskott.
Läs mer
GABA-tillskott – för bättre sömn och avslappning

GABA-tillskott – för bättre sömn och avslappning

2025-03-04
GABA (gamma-aminosmörsyra) är en signalsubstans i hjärnan som spelar en avgörande roll för att främja avslappning och minska stress och ångest. På senare år har GABA-tillskott blivit alltmer populära, särskilt bland personer som vill förbättra sin sömnkvalitet eller hantera stress. Men hur fungerar dessa tillskott egentligen, och finns det några risker eller biverkningar med att ta dem? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om GABA-tillskott, dess potentiella effekter, risker och hur du kan använda det på bästa sätt.
Läs mer