Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Den stora guiden om Probiotika

Tre olika glas fyllda med yoghurt och toppade med frukter
Bakterier är något som får många av oss att rygga tillbaka, eller hur? Men visste du att det finns goda bakterier? Probiotika är ett exempel på det och har visat många hälsofördelar de senaste två decennierna. I denna guide reder vi ut probiotika som begrepp, dess historia, hälsofördelar, risker och hur det kan användas som ett kosttillskott. 
56 GAAM Probiotika 90 caps
Fler varianter
-5%
Paketpris
2 2 x GAAM Probiotika 90 caps
Fler varianter
-10%
Paketpris
2 3 x GAAM Probiotika 90 caps
Fler varianter

Här är en översikt av vad du kommer att lära dig:

  • Vad är probiotika?
  • Vad är mjölksyrabakterier?
  • Vad är skillnaden på probiotika och mjölksyrabakterier?
  • Vad är probiotika bra för?
  • Var hittar jag probiotika i mat?
  • Goda bakterier för ditt barn
  • Finns det risker och biverkningar med probiotika?
  • När ska man ta probiotika?

Vad är probiotika? 

Probiotika är ett samlingsnamn för olika typer av levande mikroorganismer, vanligtvis kända som “snälla bakterier”. Dessa bakterier konsumeras med avsikt att förbättra hälsan. Probiotiska bakterierna klassificeras i familjer, släkten och arter baserat på deras stamspecifika egenskaper. 

En studie förklarar att de vanliga Probiotika-bakterierna tillhör grupperna Lactobacillus och Bifidobacterium. Andra bakterier kan också användas som probiotika, och likadant kan jästsvampar som Saccharomyces boulardii.

Alla probiotiska typer kan ha olika effekter. Till exempel kan en specifik bakterie inom Lactobacillus-gruppen hjälpa till att förhindra eller förebygga sjukdomar, men det innebär inte nödvändigtvis att en annan bakterie inom samma grupp kan göra samma sak. 

Vad är mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier hör man oftast i samma sammanhang som probiotika. Mjölksyrabakterier är en typ av probiotika som finns naturligt i sura mjölkprodukter som yoghurt och kefir. Dessa bakterier hjälper till att fermentera mjölksocker (laktos) och producera mjölksyra, vilket ger deras syrliga smak.

Vad är skillnaden på probiotika och mjölksyrabakterier?

Man kan tro att mjölksyrabakterier och probiotika är samma sak, men det stämmer inte. Alla mjölksyrabakterier är inte probiotika; de klassificeras också i olika familjer, släkten, arter och stammar med unika egenskaper. Probiotika är den bredare termen som inkluderar alla goda bakterier som kan gynna hälsan.

Vad är probiotika bra för?

Probiotiska bakterier har blivit alltmer populära under de senaste två decennierna, vilket är ett resultat av det ständiga vetenskapliga intresset och probiotikas positiva effekter på människors hälsa. Livsmedelsindustrin använder därför probiotika i sina produkter och aktivt studerar och marknadsför dem. Probiotika kan bland annat hjälpa till med att:

  • Förebygga olika mag- och tarmproblem 
  • Lindra irriterade tarmar
  • Behandla kroniska sjukdomar som kännetecknas av buksmärtor, uppblåsthet och frekvent diarré eller förstoppning
  • Stärka immunförsvaret
  • Lindra eksem

Relaterat: "Probiotika bäst i test"

Skål med yoghurt, blåbär och hallon

Var hittar jag probiotika i mat?

Probiotika kan man hitta naturligt i vissa livsmedel och drycker:

  • Yoghurt: Innehåller levande mjölksyrabakterier som kan främja en sund tarmflora.
  • Surkål: Denna fermenterade kål är rik på probiotiska bakterier och används ofta som ett tillägg i sallader och måltider.
  • Kimchi: Koreansk fermenterad grönsaksmix, baserad på kål, ingefära och vitlök.
  • Kefir: En mjölkdryck rik på probiotika som är en favorit bland många hälsomedvetna personer.
  • Mörk choklad: Vissa mörk choklad innehåller probiotika och kan vara ett läckert sätt att konsumera dem.
  • Miso: Pasta gjord av sojabönor och ibland korn och ris. Det används ofta för att göra soppor.
  • Kombucha: Fermenterad te-dryck som bidrar till bättre bakteriekultur och PH-balans i kroppen. Kombucha är känd för sina probiotiska egenskaper.

Goda bakterier för ditt barn

Ett sätt att stärka tarmfloran hos ditt barn är att tillföra goda bakterier (probiotika) som kan ge många positiva hälsoeffekter. Har ditt barn problem med mag- eller tarmhälsa kan probiotika vara ett bra alternativ. Att tillföra de goda bakterierna ditt barn kan du göra via kosten, men när det gäller probiotika är det bättre att ta kosttillskott.

Probiotiska-tillskott kan hjälpa till att stärka barns immunsystem och främja en sund tarmflora. Innan du ger probiotika till ditt barn rekommenderar vi alltid att konsultera en läkare.

Finns det risker och biverkningar med probiotika?

Trots att probiotika är en av de snälla bakterierna, är det viktigt att vara medveten om eventuella risker och biverkningar. De vanligaste biverkningarna inkluderar magbesvär som uppblåsthet eller diarré, vissa med nedsatt immunförsvar kan drabbas av infektioner och sällan kan personer vara allergiska mot ingredienser i probiotikatillskott.

När ska man ta probiotika?

Probiotika ska alltid tas tillsammans med mat. Du kan kan ta det dagligen som en del av din kost, särskilt om du har problem med din mag-tarmhälsa. Du kan också överväga att ta dem under eller efter en antibiotikakur för att återställa tarmfloran. 

Populära produkter under kategorin Probiotika / Mjölksyrabakterier

Källor

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: QMb9BR (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

2025-04-01
Kalium (även kallat potassium) är en essentiell mineral och elektrolyt som spelar en avgörande roll för kroppens funktioner. Kalium hjälper till att reglera blodtrycket, balansen mellan vätskor i kroppen och musklernas funktion. För personer som tränar regelbundet eller lever en aktiv livsstil, är kalium särskilt viktigt för att bibehålla optimal prestation och återhämtning. I den här artikeln går vi igenom vad kalium är, dess funktioner i kroppen, vilka fördelar det har och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt.
Läs mer
Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

2025-03-17
Taurin är en aminosyra som ofta förknippas med energi och prestation. Den finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll i flera fysiologiska processer, inklusive hjärthälsa, muskelfunktion och nervsystemets balans. Men vad är egentligen taurin, var kommer det ifrån, och är det något du bör inkludera i din kost eller som tillskott? Här går vi igenom allt du behöver veta om taurin.
Läs mer
Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

2025-03-17
Glycin är en icke-essentiell aminosyra som spelar en avgörande roll i kroppens funktioner, från proteinsyntes till nervsystemets hälsa. Trots att kroppen kan producera glycin själv, kan ett tillskott av denna aminosyra ge en rad hälsofördelar, särskilt för sömn, återhämtning och kognitiv funktion.I den här guiden går vi igenom vad glycin är, dess fördelar, eventuella biverkningar och hur du kan använda det som kosttillskott.
Läs mer
Vad är Glutamin och vad är det bra för?

Vad är Glutamin och vad är det bra för?

2025-03-10
Glutamin, eller L-Glutamin, är en av de mest omtalade aminosyrorna inom träning och hälsa. Många använder L-glutamin för återhämtning, immunförsvar och maghälsa – men vad är egentligen glutamin, vilka fördelar finns och finns det några biverkningar? Här går vi igenom allt du behöver veta om glutamin och hur det kan påverka din kropp.
Läs mer
Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

2025-03-04
Aminosyror är livsviktiga för kroppen och spelar en central roll i allt från muskeltillväxt till energiomsättning och immunsystemets funktion. Men vad är aminosyror egentligen? Hur många finns det, och varför är vissa essentiella? I den här guiden får du en komplett genomgång av aminosyror, deras funktioner och hur du kan säkerställa ett optimalt intag genom kost och tillskott.
Läs mer