Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Rosenrot - Effekt, dosering och biverkningar

Har du någon gång hört talas om rosenrot? Det romantiska namnet får en att undra vad denna lilla växt faktiskt kan åstadkomma. Rosenrot är en växt som växer i nordliga Europa och Sverige, i bergsmassiv som Pyrenéerna, Nordamerika och i östra Asien. Växten är känd för sina uppiggande egenskaper som underlättar vid till exempel trötthet och utmattning.



Effekt av rosenrot

Eftersom rosenrot har en hög dos av vitamin C och andra antioxidanter, ansåg man redan på Carl von Linnés tid att den kunde användas i läkemedelssyfte. Den sades kunna bota eller åtminstone lindra infektioner och huvudvärk. Rosenrot är också bra för träningen samt för sömnen då många tycker de samlar kraft och återfår sin mentala skärpa och då sover bättre.

Andra fördelar

  • Förbättrar minnet
  • Förhindrar utbrändhet
  • Gör dig gladare
  • Balanserar din PMS och dina klimakteriebesvär
  • Fungerar lite som ett afrodisiakum
  • Minskar din irritation och ilska

Sammantaget innehåller rosenrot över 140 aktiva beståndsdelar. Adaptogener är de växter som motverkar stress och gör dig mindre nedstämd, något du ibland kan känna under höst och vår. Andra växter som tillhör dessa adaptogener är rysk rot och schisandra.

Prestationshöjande?

För idrottare har flera studier lyckats visa på att prestationsförmågan ökar med rosenrot. Även saker som anpassningsförmåga och reaktionsförmågan sägs höjas om du tar rosenrot. Också muskelförslitningen sägs minska. Dock är det viktigt att understryka att forskare generellt menar att fler undersökningar och forskning behövs angående detta.

Rosenrot dosering

En fördel om man både ska se till effekterna av rosenrot samt doseringen av växten, är att upptagningen av dess egenskaper går på bara cirka 30-45 minuter. Själva doseringen bör vara mellan 1-2 tabletter om dagen. För vissa kan det emellertid ta en viss tid innan man känner effekterna av rosenrot: något som är känt bland många naturläkemedel.

Engångsdos eller kontinuerligt

Du kan ta rosenrot både som engångsföreteelse eller på regelbunden basis. Engångsdosen kan du ta vid följande tillfällen:
  • Innan träning
  • Inför en tenta
  • Ett viktigt möte

När koncentrationsförmågan behöver vara på topp är rosenrot en quick fix som inte efterlämnar några biverkningar alls. Det ger energi utan att göra dig skakig eller illamående.

Om du däremot vill få en gradvis uppiggande effekt som håller i sig, ska du ta rosenrot varje dag under en period. Upprepade doser gynnar exempelvis immunförsvaret och prestationen på längre sikt, medan en engångsdos mest förser dig med extra energi, ungefär som en kopp kaffe.

Rosenrot för gravida – att tänka på

Vissa naturläkemedel ska man vara försiktig med när man är gravid men om du tar rosenrot kan det faktiskt öka dina chanser att bli gravid. Dock ska du inte ta rosenrot under graviditeten!

Många kvinnor som läst om rosenrotens fördelar tar växten under perioden från mens fram till ägglossning och tar sedan en paus den andra perioden i cykeln.

Se hela vårt utbud av rosenrotstillskott.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 4uxa7F (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

2025-04-01
Kalium (även kallat potassium) är en essentiell mineral och elektrolyt som spelar en avgörande roll för kroppens funktioner. Kalium hjälper till att reglera blodtrycket, balansen mellan vätskor i kroppen och musklernas funktion. För personer som tränar regelbundet eller lever en aktiv livsstil, är kalium särskilt viktigt för att bibehålla optimal prestation och återhämtning. I den här artikeln går vi igenom vad kalium är, dess funktioner i kroppen, vilka fördelar det har och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt.
Läs mer
Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

2025-03-17
Taurin är en aminosyra som ofta förknippas med energi och prestation. Den finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll i flera fysiologiska processer, inklusive hjärthälsa, muskelfunktion och nervsystemets balans. Men vad är egentligen taurin, var kommer det ifrån, och är det något du bör inkludera i din kost eller som tillskott? Här går vi igenom allt du behöver veta om taurin.
Läs mer
Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

2025-03-17
Glycin är en icke-essentiell aminosyra som spelar en avgörande roll i kroppens funktioner, från proteinsyntes till nervsystemets hälsa. Trots att kroppen kan producera glycin själv, kan ett tillskott av denna aminosyra ge en rad hälsofördelar, särskilt för sömn, återhämtning och kognitiv funktion.I den här guiden går vi igenom vad glycin är, dess fördelar, eventuella biverkningar och hur du kan använda det som kosttillskott.
Läs mer
Vad är Glutamin och vad är det bra för?

Vad är Glutamin och vad är det bra för?

2025-03-10
Glutamin, eller L-Glutamin, är en av de mest omtalade aminosyrorna inom träning och hälsa. Många använder L-glutamin för återhämtning, immunförsvar och maghälsa – men vad är egentligen glutamin, vilka fördelar finns och finns det några biverkningar? Här går vi igenom allt du behöver veta om glutamin och hur det kan påverka din kropp.
Läs mer
Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

2025-03-04
Aminosyror är livsviktiga för kroppen och spelar en central roll i allt från muskeltillväxt till energiomsättning och immunsystemets funktion. Men vad är aminosyror egentligen? Hur många finns det, och varför är vissa essentiella? I den här guiden får du en komplett genomgång av aminosyror, deras funktioner och hur du kan säkerställa ett optimalt intag genom kost och tillskott.
Läs mer