Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är enzymer och vad gör de i kroppen?

Glad kvinna som håller om magen

Kosttillskott med enzymer har blivit populära på grund av påståenden om att de kan behandla problem med magbesvär, men även hjälpa till med lindring av matsmältningsproblem och ger matsmältningsstöd. Men hur fungerar enzymer, och vad gör dem i kroppen? Vi reder ut dina frågetecken i denna guide!

Vi täcker allt du behöver veta:

  • Vad enzymer är
  • Hur enzymer fungerar i kroppen
  • Enzymers fyra funktioner
  • De olika enzymerna i kroppen
  • Enzymer och mat
  • Matsmältningsenzymer vs Probiotika
  • Enzymtillskott

Vad är enzymer?

Enzymer, som är proteiner, spelar en avgörande roll för olika livsviktiga processer som metabolism, genuttryck, celluppdelning och immunreaktioner.

Och som biologiska polymerer, hjälper enzymer till att påskynda kemiska reaktioner i levande organismer

Tänk på dem som “kemiska matchmakers” som gör det möjligt för olika kemikalier att snabbt och effektivt reagera med varandra. 

Det finns över 4000 olika kemiska reaktioner i organismer i kroppen - som samtliga styrs av enzymer. Utan dessa skulle reaktionerna ske väldigt långsamt, eller i värsta fall, inte alls. 

Och det kan vara skadligt.

Så, enzymer säkerställer att kemiska processer håller rätt tempo för att vi som människor ska må bra och överleva.

Hur fungerar enzymer i kroppen?

När de fungerar som katalysatorer, behöver de inte vara själva involverade i den kemiska reaktionen som de vanliga “aktörerna” (reaktanterna). 

I stället är deras jobb att göra reaktionen snabbare eller starta den. 

Även om enzymer kan användas om och om igen, produceras de för högst specifika reaktioner och endast när det behövs

Eftersom de är så effektiva på att snabba upp reaktionen kan de påskynda något som annars skulle ta dagar till bara några sekunder. 

Fyra funktioner för enzymer

Funktioner i kroppen som enzymer är involverade i:

Blodkoagulering

Enzymer hjälper till att initiera och reglera koagulationsprocessen, alltså processen där blodet bildar en koagel för att stoppa blödning.

Specifika enzymer, som trombin, är viktiga för att omvandla fibrinogen till fibrin, vilket är det som skapar koaglet.

Matsmältning

Matsmältningsenzymer är enzymer som bryter ned stora molekyler till mindre delar för att underlätta absorptionen i kroppens celler.

Dessa är amylaser, proteaser och lipaser, vilka bryter ner kolhydrater, proteiner och fetter i maten.

De bryts ner till enklare näringsämnen som kan tas upp av kroppen, vilket gör det utmärkt för matsmältning. 

Detta eftersom en fungerande matsmältning behöver bryta ner mat till mindre beståndsdelar för att absorberas av kroppen.

Andning

Särskilda enzymer som katalas och cytochromoxidaser, är inblandade i cellandningen och hjälper till att bryta ner näringsämnen för att producera energi.

Det underlättar processen där kroppen tar in syre och avger koldioxid. 

Cellulär metabolism

För att kemiska reaktioner ska fungera som katalysatorer - behövs enzymer för att möjliggöra en balanserad och effektiv metabolism.

De är viktiga för omvandlingen av näringsämnen och energiproduktion i cellerna. 

Lista på olika enzymer

Enzymer klassificeras faktiskt i sju klasser, och är relaterad till de katalyserade reaktionerna:

  1. Oxidoreduktaser (katalyserar oxidation/reduktion-reaktioner och är viktiga för energiproduktion och cellulär andning)
  2. Transferaser (katalyserar överföringen av kemiska grupper, alltså från en molekyl till en annan och spelar en viktig process inom metabolism)
  3. Hydrolaser (katalyserar kemiska reaktioner där molekyler bryts ned med hjälp av vatten. Inblandad i matsmältning genom nedbrytning av stora molekyler till mindre, t.ex lipaser som bryter ned fett)
  4. Lyaser (katalyserar reaktioner där bindningar inom en molekyl bryts, de används alltså i syntesen och nedbrytningen av biomolekyler som kolhydrater)
  5. Isomeraser (katalyserar isomerisering som omvandlar molekyler till olika strukturella isomerer. Och i sin tur omvandlar glukos till fruktos i sockermetabolismen)
  6. Ligaser (katalyserar sammansättningen av två molekyler och är delaktig i DNA-replikation genom att sätta ihop DNA-strängar)
  7. Translokaser (flyttar molekyler eller ämnen som glukos och aminosyror genom membran, vilket gör dem centrala för cellens överlevnad och funktion)
Färsk mango på en mörk skärbräda

Enzymer i mat

Matenzymer hittar man naturligt i all rå mat.

Vi får i oss detta främst av frukter som ananas, papaya, mango, banan men även i grönsaker som avokado, gurka, broccoli och tomat

Bra att veta är att dessa enzymer ofta finns i sina inaktiva former, och aktiveras vid mognad eller genom matlagning

Matberedning som skär, skalar eller mixar kan också påverka enzymaktiviteten. 

Att inkludera färska frukter och grönsaker i kosten ger dock en källa till naturliga enzymer och andra viktiga näringsämnen!

Brist på enzymer - symptom på enzymbrist

Brist på matsmältningsenzymer kan leda till undernäring eller irritation i mag-tarmkanalen, vilket kan resultera i:

  • Buksmärta eller kramper
  • Uppblåsthet
  • Diarré
  • Gas
  • Oljiga avföringar (tarmrörelser)
  • Oförklarlig viktminskning

Kontakta din läkare om dessa symtom är ihållande. De kan vara tecken på magirritation eller indikationer på ett allvarligare tillstånd.

Matsmältningsenzymer och Probiotika - vad är skillnaden?

Det är lätt att förväxla enzymer och probiotika - båda påverkar vår matsmältning.

Men de gör det på väldigt olika sätt.

Probiotika är levande organismer som utgör de goda bakterierna i din tarm, de hjälper till att hålla din matsmältningskanal frisk. 

Så de stöder det arbetet enzymerna gör.

Till skillnad från enzymer har probiotika inte förmågan att bryta ner eller smälta matkomponenter.

Och utan goda tarmbakterier kan du uppleva symtom liknande dem vid en brist på enzymer - på grund av onormal bakterieöverväxt – eller obalans i tarmen.

Kosttillskott med enzymer

Enzymtillskott är ett bra komplement i din vardagliga kost. Denna typ av kosttillskott kan hjälpa till med matsmältningsstöd, näringsupptag, minskad magbesvär och lindring av matsmältningsproblem.

Kroppens förmåga att tillverka enzymer avtar med åldern, vilket kan göra det extra värdefullt för den som är äldre. 

Se hela vårt utbud av kosttillskott med enzymer. Välj bland ett brett utbud från kända och pålitliga varumärken.

Populära produkter under kategorin Enzymer

-28%
19 GAAM Enzym Complex 90 caps
Fler varianter
(5)
129 kr 179 kr
-5%
Paketpris
4 2 x GAAM Enzym Complex 90 caps
Fler varianter
-11%
Paketpris
7 3 x GAAM Enzym Complex 90 caps
Fler varianter

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: q8US5D (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

Kalium – Viktigt för din hälsa och träning

2025-04-01
Kalium (även kallat potassium) är en essentiell mineral och elektrolyt som spelar en avgörande roll för kroppens funktioner. Kalium hjälper till att reglera blodtrycket, balansen mellan vätskor i kroppen och musklernas funktion. För personer som tränar regelbundet eller lever en aktiv livsstil, är kalium särskilt viktigt för att bibehålla optimal prestation och återhämtning. I den här artikeln går vi igenom vad kalium är, dess funktioner i kroppen, vilka fördelar det har och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt.
Läs mer
Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

Taurin: Vad det är, dess effekter och användning

2025-03-17
Taurin är en aminosyra som ofta förknippas med energi och prestation. Den finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll i flera fysiologiska processer, inklusive hjärthälsa, muskelfunktion och nervsystemets balans. Men vad är egentligen taurin, var kommer det ifrån, och är det något du bör inkludera i din kost eller som tillskott? Här går vi igenom allt du behöver veta om taurin.
Läs mer
Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

Glycin – en kraftfull aminosyra för återhämtning, sömn och hälsa

2025-03-17
Glycin är en icke-essentiell aminosyra som spelar en avgörande roll i kroppens funktioner, från proteinsyntes till nervsystemets hälsa. Trots att kroppen kan producera glycin själv, kan ett tillskott av denna aminosyra ge en rad hälsofördelar, särskilt för sömn, återhämtning och kognitiv funktion.I den här guiden går vi igenom vad glycin är, dess fördelar, eventuella biverkningar och hur du kan använda det som kosttillskott.
Läs mer
Vad är Glutamin och vad är det bra för?

Vad är Glutamin och vad är det bra för?

2025-03-10
Glutamin, eller L-Glutamin, är en av de mest omtalade aminosyrorna inom träning och hälsa. Många använder L-glutamin för återhämtning, immunförsvar och maghälsa – men vad är egentligen glutamin, vilka fördelar finns och finns det några biverkningar? Här går vi igenom allt du behöver veta om glutamin och hur det kan påverka din kropp.
Läs mer
Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

Vad är aminosyror? Vi går igenom allt du behöver veta!

2025-03-04
Aminosyror är livsviktiga för kroppen och spelar en central roll i allt från muskeltillväxt till energiomsättning och immunsystemets funktion. Men vad är aminosyror egentligen? Hur många finns det, och varför är vissa essentiella? I den här guiden får du en komplett genomgång av aminosyror, deras funktioner och hur du kan säkerställa ett optimalt intag genom kost och tillskott.
Läs mer