Har du tänkt springa Göteborgsvarvet 2025? PT-Hedda ger dig dem bästa tipsen
"Jag vill springa Göteborgsvarvet nästa sommar, var börjar jag?" Känns det igen? Att planera och genomföra träningen inför ett halvmaraton kan kännas som en stor utmaning, men det behöver inte vara krångligt. Här summerar PT Hedda dem bästa tipsen för att komma igång, hålla motivationen och nå ända fram till startlinjen!
1. Hitta ditt "varför"
Att springa ett halvmaraton kräver tid, engagemang och en tydlig motivation. Det viktigaste är att du hittar något som motiverar just dig hela vägen fram till start – för utan motivation blir det svårt att hålla igång träningen över tid, oavsett hur bra träningsupplägg du har.
Ditt "varför" kan vara personligt och unikt. Kanske vill du:
- Förbättra din kondition och styrka för att må bättre i vardagen och bli en starkare förälder.
- Utmana mentala barriärer och bevisa för dig själv vad du faktiskt klarar.
- Delta i en vänskaplig tävling, som att försöka slå din kollega eller väns tid.
Bara det känns viktigt för dig! För om du tappar motivationen och inte gör träningen, så spelar det ingen roll hur bra träningsupplägg du har – det är din motivation som får allt att hänga ihop.
2. Gör en plan
När du har landat i ditt "varför" är nästa steg att göra en hållbar plan. Det är viktigt att planen är realistisk och anpassad efter din verklighet – en plan som inte går att genomföra hjälper dig inte att nå ditt mål.
Ställ dig själv frågor som:
- När och var ska du träna? Se till att dina träningspass har en tydlig plats i kalendern.
- Har du rätt stöd? Kanske från en träningspartner, familj, eller coach som kan hjälpa dig vid svackor.
- Hur ofta är rimligt? Fundera på vad som fungerar i din vardag och om det är tillräckligt för att nå formen du vill ha inför Göteborgsvarvet.
Glöm inte att träning handlar om helheten – får du i dig tillräckligt med energi via kosten och sover du tillräckligt för att återhämta dig? Allt detta är avgörande för att din plan ska fungera i längden.
Genom att ta kontroll över både dina resurser och din vardag ger du dig själv bästa möjliga förutsättningar att hålla träningen hela vägen till startlinjen.
3. Följ planen och sätt delmål
När du har gjort en plan som känns bra för dig gäller det att hålla dig till den! Det är lätt att ställa in löppassen när regnet öser ner eller dra på lite extra i tempot när du känner dig stark. Men kom ihåg att varje träningspass är ett steg, en pusselbit, i din stora plan som ska ta dig fram till målet.
Det är också viktigt att ge dig själv lite svängutrymme – för ibland händer livet. Om något oförutsett dyker upp kan du behöva justera din plan, men låt inte små avbrott få dig att tappa fokus på det stora målet.
Se till att balansera din träning ordentligt. De tunga passen ska vara utmanande, de snabba passen ska verkligen få dig att pusha dina gränser, och de långsamma passen ska ge din kropp en chans att återhämta sig. Låt vilodagarna vara just vilodagar – din kropp behöver tid för att bygga upp sig och bli starkare.
Längs vägen är det också kanon om du har delmål för att följa din utveckling. Kanske planerar du in ett längre distanspass eller ett mindre lopp för att testa formen. Att checka av framsteg längs vägen hjälper dig att hålla fokus och känna att du är på rätt spår.
Har du ingen träningsplan än? Kom igång med vårt upplägg!
Att skapa en bra träningsplan kan kännas svårt, men vi har gjort det enkelt för dig. Tillsammans med PT Hedda har vi på Proteinbolaget tagit fram ett detaljerat träningsschema över 16 veckor uppdelat i två delar – perfekt för att du ska klara Göteborgsvarvet!
Kom igång med del 1 av träningsschemat som täcker de första 8 veckorna i programmet och hjälper dig att ta ditt första steg mot målet!