Allt om sömn - så förbättrar du din sömnkvalitet
Sömnbehov – Så sover du bättre
Sömn – Utan den kan vi inte överleva. Den hjälper kroppen att återhämta sig, stärka immunförsvaret och att hålla hjärnan i rätt balans. Att sova är ett av kroppens basbehov och bör vara något av det lättaste som finns. Trots detta lider många av sömnbesvär på grund av stress, sjukdomar eller övrigt som kan vara störande moment för att varva ner.
Varför behöver vi sova?
Att sova är kroppens och hjärnans sätt att vila och bearbeta olika intryck. Dessa intryck ger sig ofta även tillkänna i form av drömmar. Även känslor, upplevelser och fysiska ansträngningar bearbetas och hanteras under sömnen. Överlag blir vi också friskare när vi sover bra.Fördelar med rätt sömn
- Mindre mottaglig för sjukdomar
- Risken för Alzheimers minskar
- Reaktionsförmågan fungerar bättre
- Ditt minne och din koncentrationsförmåga förbättras
- Du känner dig allmänt fräschare
- Risken för övervikt minskar
- Du blir lättare av med sötsuget och dåliga alkoholvanor
Sömnbesvär och insomnia - varför kan jag inte sova?
När vi är barn har vi vanligtvis inga problem att somna in men som vuxna kan sömnen bli lidande av olika orsaker. Forskare har även kommit underfund med att sömnrubbningar går allt lägre ner i åldrarna.
Så många som var tredje vuxen har problem med sömnen och ett ännu större antal lider av insomnia (sömnlöshet) eller svåra sömnproblem. Det kan vara på grund av många saker, exempelvis tankar och bekymmer som håller dig vaken på natten, depression, oregelbundna sömnvanor eller andra sömnstörningar.
Ta vara på din hälsa och kontakta en läkare om du har långvariga sömnproblem trots att du aktivt försökt göra något åt det. Detta eftersom det kommer påverka din hälsa och vardag avsevärt.
Läs också "Bli kvitt dina sömnproblem - detta kan du göra".
Så mycket sömn behöver vuxna och barn
Ju yngre vi är desto mer sömn kräver kroppen. De allra minsta barnen kan sova upp till 12-14 timmar per dygn medan en vuxen rent generellt behöver 7-8 timmars sömn varje natt.
Behovet är dock ganska individuellt, en del klarar sig bra på färre timmars sömn medan andra blir snurriga av att bara ha sovit 6 timmar per natt. I allmänhet är emellertid 4-5 timmar per natt under en längre period inte tillräckligt för någon.
Sömncykeln - de olika typerna
När du sover går du in i olika nivåer och varje nivå sker i ca 90 minuter. Under en natt brukar vi uppleva 5-6 stycken av dessa faser gång på gång. Djupsömnen dominerar i det tidigare skedet av sömncykeln och varvas av längre och längre perioder av drömsömn.
- Ytlig sömn – Den första fasen när vi sakta sjunker in i sömnen och känner oss dåsiga eller halvslumrande.
- Djupsömnen – Mycket viktig då det är den här fasen där merparten av återhämtningen sker.
- REM-sömn/drömsömn – Här stiger du in i drömmarnas värld när intryck bearbetas. Hjärnans främre del är i vilotillstånd.
Främja sömnen med rätt kosttillskott
Det finns saker du kan göra själv för att sova bättre och för att undvika nattliga uppvaknanden som rubbar sömnen och kroppens återhämtning. Eftersom hjärnan behöver vissa ämnen för att koppla av och rätt kost och vitamindos, kan det vara bra att hjälpa den en bit på traven.
Kroppen producerar naturliga ämnen (hormoner och signalämnen) som är avgörande för hur vi sover. Dessa är:
- Serotonin
- Dopamin
- Oxytocin
Om det uppstår en obalans av dessa ämnen kan sömnen påverkas negativt. Med hjälp av olika avstressande metoder, förändring av livsstil och en hjälp av kosttillskott kan du få bukt med sömnproblemen och komma ner i varv igen lagom till natten.
Kosttillskott för en bättre sömn hos Proteinbolaget
Hos oss kan du hitta kosttillskott för att ge optimala förutsättningar att återställa sömncykeln till det normala. Våra sömn kosttillskott inkluderar ZMA, Ashwagandha, GABA och olika vitaminer och ämnen som exempelvis magnesium hjälper till att motverka stress, låter oss återfå den mentala hälsan och boostar nervsystemet i rätt riktning.
Som grädde på moset får du inte bara en bättre sömn utan kommer känna dig lyckligare och mer välmående i allmänhet. Glöm inte att ta hand om dig och vila upp dig varje natt – då klarar du mer under morgondagen!