Hur påverkar alkohol träning?
Hur är det nu igen, innebär ett engagemang för träning att det är förbjudet att dricka alkohol? Många undrar hur alkohol egentligen påverkar ett gympass, om man kan träna bakfull och om alkohol får oss att göra oplanerade val när det kommer till skräpmat? Vi på Proteinbolaget vill lyfta alkohol i samband med träning och försöka reda ut om det är nolltolerans, eller går det bra att ta ett par öl och hålla formen samtidigt?
Energi och fyllekäk
Alkohol innehåller kalorier, det är de flesta medvetna om vid det här laget. Beroende på vad du dricker kan du få i dig en stor del energi via kolhydrater. Alkohol är vår energitätaste källa, näst efter fett, med hela 7 kcal per gram.
En hamburgare eller kebab på väg hem från krogen är standard för många, eller kanske en pizza dagen efter. Du har säkert märkt, vid något tillfälle, att alkohol ökar aptiten. Alkoholen i sig mättar riktigt dåligt, trots att vi får energi av att konsumera den. I och med att alkoholen försämrar vårt omdöme blir det lätt att man äter oplanerat mycket skräpmat. Att trycka en kebabrulle på väg hem från krogen är aldrig fel… eller?
Ingenting du äter förbränns så länge du har alkohol i kroppen. Varför? Jo, i och med att kroppen ser alkohol som ett gift prioriterar levern att förbränna det först. Det innebär i sin tur att fettförbränningen minskar och fettet lagras.
Alkohol efter träning
Hur påverkas din träning om du väljer att dricka efter du tränat? Säkrar du dagens träning genom att köra ett morgonpass kan vi informera dig om att din träning inte är helt bortkastad om du väljer att festa till det på kvällen. Så länge du sköter dig någorlunda med mat under kvällen och dagen efter, och försöker få in några timmars sömn. Ditt träningspass kommer att ha effekt men alkoholen kommer bromsa en del av effekten.Alkohol torkar ut kroppen. När dina muskler blir uttorkade blir trycket i dem sämre, vilket leder till ökad muskelnedbrytning. Genom att dricka varannan vatten under kvällen, eller ca två liter vatten när du kommer hem, hjälper du din kropp att stoppa nedbrytningen. Inte optimalt? Här kommer ett värdefullt tips från oss på Proteinbolaget: Se till att få i dig mycket protein när du kommer hem från en utekväll. Ett perfekt alternativ är BCAA, vilket är fullt med de aminosyror som kroppen behöver för att återhämta sig och förhindra muskelnedbrytningen. Vi vill tipsa dig om GAAM Candy Series BCAA, en av våra storsäljare.
Till skillnad från ett intakt protein behöver BCAA inte brytas ned för att kroppen ska kunna ta upp det. Det gör att BCAA har en nästintill omedelbar process att börja reparera och bygga upp muskelmassa efter intag. Perfekt när du kommer hem på natten och morgonen därpå.
Träna bakfull
Är det farligt att träna när man är bakis eller är det bara en ursäkt för att stanna hemma och äta gårdagens rester? Har du druckit en måttlig mängd alkohol bör det inte vara några problem att gå till gymmet det första man gör på morgonen. Har du druckit mer än en måttlig mängd, det vill säga att du har en större mängd alkohol kvar i kroppen, blir dina förutsättningar annorlunda. Då kan det vara bra att vänta tills kvällen, alternativt nästa morgon för att få samma optimala träningseffekt.
Oavsett vad du ska göra påverkas din prestationsförmåga om du har druckit alkohol. Både när alkoholen finns i kroppen men även när du förbränt den. Exakt hur din prestation påverkas beror på vilken typ av aktivitet du väljer och hur mycket du druckit dagen innan.
I och med att alkohol försämrar reaktions- och koordinationsförmågan kan det vara bra att välja en aktivitet som en löprunda eller ett styrkepass på gymmet istället för lagsporter eller en tur med träningscykeln i tuff terräng. Att behöva kunna reagera och fatta snabba beslut kan vara avgörande för din säkerhet om du till exempel skulle välta med cykeln eller krocka med en lagkamrat.
Vi sammanfattar!
Det är förstås bäst för din träning och din kropp om du aldrig dricker dig kalasfull, men det betyder inte att du inte kan göra det och med tiden ändå uppnå dina träningsresultat. Några öl då och då kommer inte att ruinera ditt träningsresultat. Så länge du ligger inom ramarna för hur mycket energi du vill ha i dig ska du inte oroa dig över att ta en öl eller ett glas vin till maten.
Meningen med den här artikeln är inte att romantisera alkohol. Alkohol har negativa effekter och kan leda till besvär om det hanteras på ett oansvarigt sätt. Det vi vill förmedla är att du inte behöver undvika alkohol i ett träningssyfte om du upplever alkohol som något positivt. Drick med måtta. Prioriterar du din träning till 100% kan det vara bra att hålla igen. Men skulle du vilja festa till det ibland har du fortfarande bra förutsättningar för att få resultat av din träning.