Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Periodisk fasta

Det finns flera varianter av periodisk fasta, men som namnet antyder så handlar det om att fasta på bestämda tider under en dag, en vecka eller en annan tidsperiod. Periodisk fasta ingår i en rad metoder eller färdiga program:



Detta är periodisk fasta

Du kan välja din egen fasteperiod efter eget behov och skapa dina egna “matfönster”. Ofta kanske det till och med beror på att du inte blir hungrig på relativt lång tid och kanske inte vill äta något efter lunch fram tills nästa dag. Om du däremot inte har fastat periodiskt tidigare kan ovannämnda program vara en bra start.

Periodisk fasta exempel
  • 5:2 dieten
  • Varannandagsfasta
  • Leangains-dieten
  • LCHF

Periodisk fasta schema

För att göra det enklare och tydligare för dig kan du göra ett periodisk fasta-schema och lägga upp träning och kostintag på ett mer organiserat sätt. Detta är bra om du vill ha bättre koll, både på dina träningsresultat och din viktnedgång. Att fasta periodiskt är nämligen bra om du vill gå ner i vikt. Här ger vi exempel på vanliga upplägg där periodisk fasta ingår, några av dem ligger som exempel i punktlistan ovan.
  1. 16:8 – Passar den som lägger upp en träningsdiet. Under 8 timmar får du äta och under 16 fastar du.
  2. 5:2-dieten – Fasta under två dagar i veckan och ät som vanligt under 5. Denna diet har blivit omåttligt populär.
  3. Varannadagsfasta – Du äter som vanligt varannan dag och fastar enbart med dryck och flytande föda varannan dag.
  4. 20:4 eller Warrior fasta – Inta hela ditt näringsintag under 4 av dygnets timmar och fasta återstående 20.
Många som provat olika typer av periodisk fasta, menar att Varannandagsfastan och Warrior fastan är de mest smärtsamma och svåra att hålla.

Hur fungerar träning med periodisk fasta?

Det är viktigt att lägga upp din träning på rätt sätt om du kör periodisk fasta. Att träna för mycket med kroppen på tomgång kan vara både energikrävande och farligt. Dock har det framkommit att effekten av styrketräning i kombination med periodisk fasta ger bättre resultat. Många studier tyder på att du får en bättre fettförbränning och ökning av protein i musklerna om du tränar under periodisk fasta. Vår kropp har nämligen en unik förmåga att anpassa sig och ta av sitt “lagerförråd” av fett.

Träningstips! Fasta under 24 timmar och träna sedan styrka eller uthållighetsträning. Det låga insulinet och de höga adrenalinivåerna kommer att stimulera fettförbränningen.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
6 Kommentarer
#1
Per
Önskar länk till studierna det hänvisas till.
Den 10 oktober 2021
#1
Fredrik Ödmann
@Per: Hej. Skulle gärna vilja ha länk till studierna som visar att periodisk fasta är bättre än ngt annat;)
Den 18 augusti 2022
#2
Tomas
Ok. Så man behöver inte tillföra protein efter styrkepass då? Prövar 8:16. När ja tränat klart är jag inne i fastan

Tack!

Tomas
Den 28 oktober 2022
#3
Linda
Hej! Jag tycker ni ska förtydliga att det som gett bäst resultat i studier är ett tidigt ätfönster. Dvs mat, aktivitet och ljus under dagen och förmiddagen och vila, mörker och fasta på seneftermiddagen, kvällen och natten. Kör själv 16:8 och tränar alltid det första jag gör på morgonen, varannan dag gym och varannan cardio bortsett från en vilodag. Äter sedan dagens första (och största) mål direkt efter i form av frukost. Slutar sedan äta vid 15-16. Gör dessutom att sömnen blir bättre.
Mkt osunt så som de flesta gör att äta sin största måltid i form av middag vid 18–19 tiden och sedan mest vara stilla efter det.
Ska tillägga att jag är väldigt morgonpigg och att mitt upplägg kanske blir svårt för den som inte är det. Men inte desto mindre tycker jag ni bör skriva om detta och att det ger bäst effekt med tidigt ätfönster!!
Den 26 februari 2023
#4
Veronica
Hej! Jag funderar på att testa 16:8 med ätfönster från kl.12. Men jag har träningspass på kvällen som slutar ca 20:15 och jag är hemma en halvtimme senare. Hur ska jag lägga upp fastan?
Mvh Veronica
Den 22 april 2023
#4
Mona Karlsson
@Veronica: Mona skulle vilja köra 16:8 med ät mönster 12.30.för hag tränar mellan 18.00 och är hemma halv8 är det för sent att äta då.MVHMona
Den 16 januari 2024
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: rVhDKw (motverkar spam)
Mer från Träning & hälsa
Träningsschema för halvmaraton av PT-Hedda – 8 veckors träningsprogram (Del 2)

Träningsschema för halvmaraton av PT-Hedda – 8 veckors träningsprogram (Del 2)

2025-03-11
Vill du träna för att klara av ett halvmaraton? PT Hedda har skapat ett träningsprogram som kombinerar både löpning och styrketräning för att hjälpa dig att nå ditt mål på ett effektivt och säkert sätt. Schemat är anpassat för att passa olika nivåer och ger dig en tydlig plan för både kondition och styrka.
Läs mer
Träningsschema för halvmaraton av PT-Hedda – 8 veckors träningsprogram (Del 1)

Träningsschema för halvmaraton av PT-Hedda – 8 veckors träningsprogram (Del 1)

2025-01-12
Vill du träna för att klara av ett halvmaraton? PT Hedda har skapat ett träningsprogram som kombinerar både löpning och styrketräning för att hjälpa dig att nå ditt mål på ett effektivt och säkert sätt. Schemat är anpassat för att passa olika nivåer och ger dig en tydlig plan för både kondition och styrka.
Läs mer
Kreatin – kan det orsaka håravfall?

Kreatin – kan det orsaka håravfall?

2024-12-18
Kreatin är ett av de mest populära kosttillskotten för att förbättra styrka och muskelmassa. Trots dess välstuderade fördelar finns det en oro över att kreatin kan leda till håravfall. I denna artikel granskar vi vad forskningen säger om kreatin och håravfall, samt om det finns skillnader mellan män och kvinnor i samband med detta.
Läs mer
Kreatin för kvinnor - allt du behöver veta

Kreatin för kvinnor - allt du behöver veta

2024-12-18
Kreatin är ett av de mest populära kosttillskotten och används främst för att förbättra prestation, öka muskelstyrkan och påskynda återhämtningen vid träning – något som har bekräftats av omfattande forskning och flera studier. För kvinnor kan kreatin bidra till effektivare träning och främja muskeluppbyggnad, oavsett om målet är att förbättra hälsa, styrka eller kroppssammansättning. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om kreatin, inklusive fördelar, nackdelar och vad du bör tänka på innan du börjar använda det.
Läs mer