Vad är proteinbrist och hur vet jag om jag är drabbad?
Protein är ett viktigt näringsämne i vår kropp som bland annat behövs för att bygga upp våra muskler. Protein utgör grundläggande byggstenar för kroppen, och detta har gjort det till en vanlig komponent i olika kosttillskott. Det mest välkända bland dem är förmodligen proteinpulver. Brist på det kan leda till en rad olika symptom och i längden till allvarliga sjukdomar. Det kan finnas olika anledningar till proteinbrist och vissa grupper är mer utsatta. I denna guide reder vi ut när symtomen kan bli mer allvarliga och i vilka sammanhang som kroppen är mest sårbar för proteinbrist.
Vad är proteinbrist?
Proteinbrist, även känt som proteinundernäring, uppstår när kroppen inte får tillräckligt med protein för att upprätthålla sina normala funktioner och vävnader. Protein är en avgörande byggsten som behövs för att reparera och bygga upp muskler, organ, hormoner, enzymer och immunförsvar. När kroppen inte får tillräckligt med protein kan det leda till en rad negativa konsekvenser.Relaterat: "Vad är protein? Vi går igenom allt du behöver veta!"
Symptom vid proteinbrist
Det finns olika symptom som kan vara tecken på proteinbrist. Att tappa i vikt är ett av dem, och det beror på att musklerna bryts ner då kroppen tar protein därifrån när den inte får i sig tillräckligt mycket via kosten. Trötthet och svaghet är en annan följd av att muskelvävnaden bryts ner. Du kan också få problem med håravfall eller tunt och sprött hår, och även naglarna kan påverkas då hår och naglar är uppbyggda av protein. Långsamt läkande sår är en annan följd av proteinbrist.
Det är viktigt att ta proteinbrist på allvar, gör du inte det kan det i förlängningen leda till allvarliga sjukdomar som bland annat muskelförsvagning, hjärtproblem, artrit eller gallsten. Man ska dock inte överdosera. Som med allt annat är det inte heller bra att få i sig för mycket protein då även ett överskott kan vara skadligt, bland annat för njurar och lever.
Protein och träning
Den som tränar har ett ökat behov av protein, och speciellt om det gäller hård träning. Proteintillskott som till exempel vassleprotein eller kaseinprotein kan hjälpa din kropp med återhämtning, muskelenergi och uppbyggnad av nya muskler, samt att uppnå snabbare resultat i din träning. Det är speciellt viktigt att få i sig protein efter träning och en proteindrink är då ett smidigt och enkelt val. Även om tillskott av protein kanske främst är förknippat med att bygga muskler så är det också bra som kosttillskott vid exempelvis löpning och andra träningsformer.Protein och träning hör med andra ord ihop, men med det sagt är risken ganska liten att du ska drabbas av proteinbrist även om du tränar hårt. Så länge du äter en normal, varierad husmanskost får du vanligtvis i dig det kroppen behöver för att inte riskera brist på protein. Du behöver med andra ord inte äta tillskott av den anledningen – däremot kan det vara bra för dig som tränar att äta proteintillskott just för att få ut det mesta av din träning och förbättra återhämtningen.
Relaterat: "Proteinpulver bäst i test"Veganer och vegetarianer
Som vegan eller vegetarian är risken att drabbas av proteinbrist större eftersom köttet måste ersättas med vegetabiliskt protein. Äter du mejeriprodukter och ägg är det oftast inga bekymmer, men om du utesluter detta från din kost måste du vara noga med att du får i dig protein på annat sätt. Baljväxter som ärtor, bönor och linser samt ris och sädesslag i form av till exempel bröd och pasta är bra källor till protein.Har du inte koll på ditt proteinintag och vet att du slarvar med proteinkällor ibland kan det vara en bra idé att använda kosttillskott som vegetarian eller vegan för att komplettera den dagliga kosten. Tränar du är det extra viktigt att du håller koll på ditt proteinintag eftersom du då har ett ökat behov av protein. Det finns många bra kosttillskott för vegetarianer som är helt fria från exempelvis mjölkprotein. Några exempel är veganska proteinpulver och det fullvärdiga sojaproteinet.
Kan äldre och gravida påverkas?
Äldre människor behöver mer protein då kroppens förmåga att ta upp protein försämras. För att hålla sig smidig och stark och därmed minska risken för fallolyckor och annat är det viktigt att äldre människor inte förlorar för mycket muskelmassa. Efter 65 kan det med andra ord vara bra att se över sitt proteinintag lite mer noggrant.
Även gravida har ett något ökat behov av protein under graviditeten, men detta täcks av det ökade intaget av mat och det finns nästan aldrig något behov eller någon anledning till att äta extra protein i form av tillskott. Via kosten får du dessutom i dig andra bra näringsämnen som behövs när man är gravid. Vi rekommenderar ej kosttillskott för dig som är gravid.Relaterat innehåll: