Så kommer du tillbaka till gymmet - experten PT-Hedda ger sina bästa tips
Att komma tillbaka till rutiner och ta sig till gymmet under hösten kan vara kämpigt efter en sommar utan måsten! Här delar PT Hedda med sig av sina bästa tips för att få dig att komma tillbaka till dina träningsrutiner, eller kanske komma igång med dem för första gången!
1. Gör det enkelt!
Keep it simple! Sänk tröskeln!
Att komma tillbaka till dina träningsrutiner ska inte kännas övermäktigt eller krångligt! Sänk tröskeln för dina pass och hitta vad som är “good enough” för dig! I början behöver dina pass inte vara så krångliga eller långa, utan sänk tröskeln och träna något kortare och enkelt så att det känns lätt att genomföra passet!
I början kan det räcka med att träna exempelvis 20-30 minuter per tillfälle, 2-3 gånger i veckan.
Känns det övermäktigt att ta sig iväg till gymmet så är det bra att veta att det allra viktigaste för din hälsa är att du bryter stillasittandet, det vill säga att du varje dag får in rörelse och flera gånger under dagen bryter ditt stillasittande. Vardagsmotion kan vara att bära matkassar, att ta trapporna istället för hissen eller att klämma in en kort promenad på lunchrasten!
2. Avsett tid i kalendern
Att tid bara kommer uppstå för din träning är önsketänkande- du behöver bestämma när och var du ska träna för att det ska bli av! Ett tips är att söndagen innan veckan börjar sätta dig ned och se över din vecka, när ska du träna? Vart ska du träna, hur länge och vad? Hur tar du dig till och från träningen, hur gör du med mat och energi så att du orkar? Så när dagen kommer gör du det bara utan att då behöva planera och ordna med det logistiska!
3. Ha en plan och ett “varför”
Att ha en plan med din träning skapar en känsla av mening, att din träning är betydelsefull! Det skapar också riktning, det vill säga att du känner att du vet vad du tränar och varför!
En plan kan vara både för det enskilda passet, men också långsiktigt. Har du ett mål du vill nå behöver du en plan, och gärna delmål, för att komma dit! Det viktiga att tänka på när du sätter ett mål och skapar en plan, är att det känns betydelsefullt för just dig! Det kan kallas att hitta ditt eget “varför”. Varför tränar du?
Vad är din motivation? Är det att bli en starkare förälder, att stärka din självkänsla eller för att klara av att springa ett lopp du anmält dig till? Inget varför är för stort eller för litet, det viktigaste är att det känns viktigt för just dig! Så du kan motivera dig med ditt varför när det känns tungt. Det funkar därför dåligt att ta någon annans varför, till exempel "min sambo tycker jag behöver träna”, eller “jag vet ju att det är bra att träna hur svårt ska det vara?”.
Någon annans varför kommer inte att kännas äkta för dig och därför funka dåligt som motivator.
Att sätta en plan mot ett mål som känns rimligt kan vara lite klurigt, det är inte dumt att ta hjälp av till exempel en personlig tränare, eller att bolla dina idéer med en partner eller vän!
4. Boka med en vän
Draghjälp är ingen dum ide! Att göra träningen roligare genom att du får umgås med någon du tycker om kommer öka din motivation till att träna! Dessutom kan ni hjälpas åt med gemensamma mål och tillsammans skapa en plan! Var bara noga med att målet ni skapar betyder något för er båda (att ni har ert eget “varför”) och att du har en egen plan för att få träningen gjord, om kompisen, kollegan eller partnern exempelvis skulle bli sjuk!
Har du ingen i din närhet du kan träna med är ett tips att boka tid med till exempel en personlig tränare. Man vet nämligen att om du bokar tid med någon som väntar på att du ska dyka upp på avsatt tid, så ökar chanserna väsentligt för att du faktiskt ska ta dig iväg och träna!
5. Ha tålamod
Sist men inte minst- ha tålamod! Utveckling tar tid, så bli inte besviken om du inte ser några synliga resultat av din träning på några veckor. Efter åtta till tio veckor kan du börja se synliga resultat, om du håller i din träning! Men de mentala framstegen kommer oftast mycket snabbare än så! Du känner dig starkare, gladare och piggare. Många upplever att de orkar hålla fokus längre på jobbet och vara en mer närvarande förälder.
Resultat som kan vara motiverande att hålla koll på är verkligen de psykiska! Du minskar nämligen stress, nedstämdhet, oro och ångest av att träna! Modern forskning visar nämligen att just hjärnan är det organ som påverkas mest av att vi tränar!
Så ha tålamod med din plan och ha tillit till att du kommer göra stora framsteg om du orkar jobba mot ditt mål!
Gör det enkelt, och kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av!
PT Hedda har tidigare gett råd om: